Toskania jest jednym z najpiękniejszych regionów świata. Zapierające dech w piersiach widoki czekają tam na nas na każdym kroku. Podróż w tę zieloną krainę wina oraz urokliwych, włoskich miasteczek to nie tylko gratka dla miłośników sztuki, wspaniałych krajobrazów czy błogiego wypoczynku – to również przepyszna kuchnia. Jeśli więc po głowie chodzi Ci Toskania, koniecznie dowiedz się, co warto tam zjeść!
Ribollita – nic nie może się zmarnować
Podróżując po Toskanii koniecznie spróbuj zupy o nazwie ribollita. To danie cieszy się szczególną popularnością w okolicach Florencji i jest nazywane zupą chłopską. Przyrządza się ją z czerstwego chleba, fasoli oraz toskańskiego jarmużu znanego jako czarna kapusta. To zdrowe warzywo ma specyficzny smak, ale przede wszystkim jest bardzo sycące. Sama zupa jest przygotowywana na gęsto i podawana ze świeżą cebulą, oliwą oraz czerstwym pieczywem.
Włoskie makaronowe love
Kuchnia włoska bez makaronu nie istnieje. Włosi są mistrzami w przyrządzaniu pasty, więc nie może jej zabraknąć w Twoim toskańskim menu. Udaj się na poszukiwania pappardelle al ragù di cinghiale, czyli długiego płaskiego makaronu z pomidorami i mięsem z dzika. Słoneczna kraina wina słynie z dziczyzny i jest bardzo atrakcyjnym regionem dla myśliwych. Możesz mieć więc pewność, że wszystkie produkty będą pyszne i świeże, a makaron Cię zachwyci!
Street food Toskanii. Co warto zjeść na ulicach Florencji?
Florencja to prawdziwka perełka środkowych Włoch. Zabytków do zobaczenia jest w niej tak wiele, że przy intensywnym zwiedzaniu może zaburczeć w brzuchu. Co powiesz na włoskie flaki w bułce? We Florencji jedzą je wszyscy! To popularne uliczne jedzenie, które kiedyś było posiłkiem nieco biedniejszych mieszkańców Toskanii, teraz przeżywa swój renesans i ustawiają się po nie długie kolejki. Lampredotto, bo tak nazywa się ten frykas, jest przyrządzany z flaków wołowych. To prawdziwie spotkanie z tradycyjną toskańską kuchnią.
Na duży głód
Bułka z flakami jest fajnym pomysłem na przegryzienie czegoś w urokliwych uliczkach Florencji, a co kiedy dopadnie Cię znacznie większy głód? W tej sytuacji polecamy bistecca alla fiorentina, czyli stek. Wydaje się, że to klasyczne danie powszechne znane na całym świecie, lecz w Toskanii spotkasz się ze specjalnym sposobem jego przyrządzania. Przede wszystkim wołowina musi być gruba na minimum cztery palce, z charakterystyczną kością o kształcie litery T i niemarynowana. Grilluje się ją na ruszcie bez żadnych przypraw i dopiero na koniec lekko soli, pieprzy oraz skrapia oliwą. Wszystko po to, aby poczuć niepowtarzalny, lekko pikantny smak mięsa z krów typ chanina.
Chodźmy na deser
Po takiej ilości konkretów nie może zabraknąć deseru, a jak deser w Toskanii to tylko panforte, czyli włoski placek. Jego ciasto jest niezwykle aromatyczne. Wszystko za sprawą mnóstwa bakalii, przypraw korzennych oraz cudownej czekolady. Jeśli szukasz idealnego panforte, dobrym kierunkiem będzie miasteczko Siena, z którego wywodzi się ten słodki rarytas.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym propozycjom na Twojej kulinarnej mapie podróży pojawiła się Toskania. Co warto zjeść już wiadomo, teraz czas zarezerwować campingi w Toskanii i ruszać w drogę!
bardzo pomocne, dziękuje :)